Kıvılcım'dan Alev'e...

11 Haziran 2012 Pazartesi

KUANTUM ve PARALEL EVREN (QUANTUM AND PARELEL UNIVERSIS)



KUATUM TEOREMİ
Basit bir şekilde açıklayacak olursak; bir perde düzeneği kurulup önüne tek yarıklı bir engel konulduğunda, ve bilyeler gönderdiğimizde perde üzerinde tek bir şerit izi oluşur. 

Buna karşılık olarak çift yarık kullanıp, yine bilyeler fırlattığımızda ise, çift şerit izi oluşmaktadır. 
Buna karşılık olarak aynı deney sudaki dalgalarla yapılmaktadır. Bilye göndermek yerine gönderilen dalgalar tek yarıkta yine bir saçak görüntüsü oluşturur. 

Aynı dalgalar çift yarık engeline rastladığındaysa bir girişim deseni oluşturur. Dalgaların tepe ve çukurlarının çarpışmasıyla aydınlık ve karanlık saçaklar yani şeritler oluşuyor.
Bunların dışında aynı yarıklardan elektron gönderiliyor. Yine tek yarık deneyi yapılıyor ve tek yarıklı engel üzerinde elektronlar bombardıman ediliyor ve perde üzerinde tek bir şerit izi gözleniyor.

Diğer yandan aynı elektronlar çift yarık üzerine gönderiliyor. Elektronlar parçalanmayan maddeler olduğundan, bilye gibi davranması bekleniyordu. Ancak elektronlar su dalgaları gibi davrandı. Yani çok saçak oluşturdu. Aydınlık ve karanlık olmak üzere şeritler oluştu. 

Bu olayın bir açıklanması bulunamayınca, elektronlar tek tek gönderilerek deney tekrarlandı. Ancak yine çoklu şeritler meydana geldi. Bunu anlamlandırmak için bir gözlemci koyularak deney tekrar yapıldı. Ama göz koyulduğunda düzenekte iki tane şerit meydana geldi. Gözlemciden etkilenen düzeneğe bir açıklama bunamadı. Sanki elektronlar hem tüm yarıklardan geçiyor hem de geçmiyordu.  Bunun için Quantum Mekaniği buna yanıt bulamayıp, eksik kalmıştır.



yukarıdaki deneyde(young deneyi) meydana gelen olaylar eşiğinde elektronların aynı zamanda hem var hem yok olabileceği düşünülürken değişik teoriler ortaya atılarak, Albert Einstein’ ın  yarım kalan Her şey Teoremi ile ilişkilendirilmeye çalışıldı.

PARALEL EVRENLER
Evrenin nasıl oluştuğundan bahsedecek olursak, big bang sonrası kazara meydana geldik kavramı en yakın seçenek. Evrenin oluşumundan 4,5 milyar yıl sonra canlılar meydana geldiği düşüncesi savunuluyor. Bunun yanı sıra mükemmel evrenimiz kazara oluşması için fazla zor algılanıyor. Ancak son günlerde gelişen bilimle, birden fazla evren olduğu tartışılıyor bu da bu oluşumu mümkün kılıyor.

 Buradan yola çıkılarak da paralel evren teorisi meydana geliyor. Paralel evrenlere göre insanların orda bir kopyaları ve farklı bir Dünya’dır. Diğer evrenler de herkesin bir kopyası olabilir ve farklı bir yaşam sürüyorlar olabilir. Farklı evren sayısı belki de sonsuz olarak düşünülmenin yanı sıra 5 yada 11 gibi sayılarda evren olduğu tartışılıyor.

Paralel evrenler birbirine çok yakın durumdadır. Ancak bunu görmek mümkün değildir. Çünkü farklı bir boyuttadır. Bu farklı boyuta geçmek için öne sürülen bir yöntem cosmic yoğunlaştırması.
Henüz teori açısında olan bu bilgiler ve deneyler anlaşılması zor ve ulaşılması zor görünülsede belki ilerde mümkün olacak planlardır…


Saygılarımla;
Fatma Çinay








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder