Kıvılcım'dan Alev'e...

29 Nisan 2012 Pazar

SINIRLARIN ZORLANDIĞI BİR İCAT ; HİPERSONİK UÇAKLAR


              Teknoloji hızla gelişmektedir. Bununla beraber akıl almaz istekler de artmaktadır. Buna karşılık bilim adamları elde edilebilecek en büyük gücü kullanmak için birbirleriyle yarışıyor. Enerjiyi maksimum seviyeye getirdiklerinde ise bunu bir icat olarak sunuyorlar. Yani kısacası sınırları zorluyorlar. 

Yine sınırların zorlandığı bir icattan bahsedelim: Hipersonik uçaklar… 


Öncelikle;

Hipersonik ne demek?
 Hipersonik 5 Mach hıza yada daha yüksek hızlara denir.

Mach nedir?
 Mach ise yaklaşık 1225 km/sa hıza denk bir birimdir. Yani hipersonik uçaklar 5 Mach (5800 km/sa) hıza ulaşabilen tasarımlardır. Biraz daha açarsak, normal yolcu uçaklarından yaklaşık 7 kat daha hızlı bir tasarım oluyor. Aslında süpersonik uçaklardan SR-71 Blackbird uzun bir süre konuşuldu. Çünkü en hızlıydı. (Mach 3,1 yani yaklaşık 3800km/sa).

 Peki neyi geliştirdiler? 
      Şimdi gelelim hipersonik uçakların motoruna; scramjet (bu isim Supersonic Combustion Ramjet kelimelerinin kısaltmasından geliyor). Scramjetler yakıtlarını yüksek hızda uçağın içine giren havanın içinde yakılarak ilerlerler. Yakıt olarak hidrojen süpersonik hava akımında yakılır ve sıcak havanın nozuldan çıkışı itki sağlar. Nozulun çalışma prensibini bilmek yeterli.. Aslında çok ekonomik bir yöntem. Başta söylediğimiz enerjiyi maksimuma sıkıştırarak ulaşmışlar. 

     Nasa hipersonik uçaklar üzerine çok gidiyor. Çok fazla para yatırıyor bu işe.. İşte Hipersonik uçaklar ve başarı durumları:


X-15 : Başarısız- U.S. AİR FORCE
Bu uçaklar ABD’nin 1960’lı yıllarda denediği yüksek hızlara ulaşan ilk uçaklarıydı. Bu uçak uçuş sırasında oluşan yüksek ısıya dayanamadı.


                                                                       X-30 : Başarısız- U.S. AİR FORCE


NASP (National Aero-Space Plane) 25 Mach hızına ulaşan bir uçak olarak tasarlandı. Ama işin içine taşıma girince, bu uçağın hem ağırlığı taşıyacak, hem güvenliği sağlayacak, hem de yüksek hıza ulaşacak çözümüne ulaşamadılar.. 


  X-43: Başarılı- NASA


2004 yılında 10 Mach hızına ulaşarak projenin geleceğinin olduğuna inanıldı.

HyShot: Başarılı- Australia


Başarıyla uçtu ve 8 Mach hızına ulaşıldı.. Proje devam ediyor.. 


HOTOL: Başarısız- British Aerospace


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Saygılarımızla;

Fatma ÇİNAY 



                                                                                  


Kamil Yasin KARPUZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder