Kıvılcım'dan Alev'e...

1 Mayıs 2012 Salı

“Malazgirt” Mini İnsansız Helikopter Sistemi





İnsansız Hava Aracı Sistemleri
1990’lı yılların sonrasında teknolojik alanda yaşanan gelişmeler, harp stratejilerinde de önemli değişimlere sebep olmaktadır. Harp sanayinin temel unsuru oluşturan ağır sanayi ürünlerinin yerini bilgi teknolojileri ile geliştirilen akıllı sistemler almaktadır. Son yıllarda öne çıkan ve günümüz askeri operasyonlarında yoğun olarak kullanılan İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemleri de ağ merkezli harp stratejisinin en önemli bileşenlerindendir.
Havacılık teknolojisinde yaşanan bu süreci ülkemiz açısından son noktada yakalama fırsat ve potansiyeline inanan Baykar Makina Ar-Ge Ekibi bu amaca yönelik olarak milli ve özgün İHA Sistemlerinin geliştirilmesi doğrultusunda çalışmalarını yürütmektedir. Çalışmalarının en temel hedefi teknolojik olarak en ileri düzeyde sistemleri geliştirip ülkemizin hizmetine sunmaktır.


“Malazgirt” Mini İnsansız Helikopter Sistemi elektronik donanımı, yazılımı, hava aracı tasarım ve imalatı ile tamamen milli olarak geliştirilmiş ve dünyada ilk olarak Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan mini robot helikopter sistemidir. Malazgirt sistemi yoğun bir Ar-Ge faaliyeti sonucunda geliştirilmiştir.

Sistem ucuz maliyetli elektronik donanım mimarisi ve gelişmiş gömülü yazılım mimarisi yapısında otopilot sistemine sahiptir. Otopilot sistemi doğrusal olmayan modern kontrol tekniklerine dayalı olarak Hava Aracının güdüm ve stabilizasyonunu sağlamaktadır. Benzin Motorlu ve Elektrik Motorlu olmak üzere iki tip sistem halinde geliştirilmiştir. Dikey iniş ve kalkış kabiliyeti ile nokta iniş ve kalkışı yapabilen sistem en zor coğrafi şartlar altında dahi kullanılabilmektedir. 

Temel Özellikler: 
Rotor Çapı: 1.8 m 
Boy: 1.2 m
Menzil: 20 Km
Operasyonel İrtifa: 3600 ft
İrtifa Tavanı: 12000 ft
Uçuş Süresi(Benzin Motorlu): 90Dk 
Kalkış Ağırlığı: 12 Kg

Faydalı Yükler: Termal/Gündüz Kamerası

Otomatik Uçuş Özellikleri: 
Otomatik Kalkış 
Otomatik İniş 
Otomatik Askıda Kalarak Uçuş Özelliği 
Otomatik Hedef Noktası Takibi 
Otomatik Baş Tutmalı/Tutmasız Askıda Kalarak Uçuş 
Otomatik Hedef Noktası Takibi (INS/GPS Entegrasyonu, Çift Kalman Filtresi) 
Otopilot Destekli Manuel Uçuş



 

Ülke olarak İHA sistemlerine terörle mücadele anlamında çok ihtiyacımız var. Kısa mesafeli bile olsa yakın hava desteği sağlayan bu tip araçlar çok gerekli. Pusuya müsait yerlerin taranması veya riskli karakolların yakın çevresinin taranması vs. Hiçbir masraf candan kıymetli olamaz ki bunun ne kadar ağır bir masrafı olabilir.





Daha az kayıp ve daha fazla mücadele anlamında ordumuza çok faydalı olacak bu sistemlerin her zaman geliştirilmesi gerekir. Teşekkürler Baykar Makine.

Saygılarımla                                                    Kaynak: http://www.baykarmakina.com
Kamil Yasin KARPUZ                                            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder