Kıvılcım'dan Alev'e...

19 Mayıs 2012 Cumartesi

Yeni Nesil Biyonik Göz



ABD’li bilim insanları, ışık enerjisiyle çalışan biyonik göz geliştirmeyi başardı. Stanford Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından geliştirilen bu göz mevcut göz protezlerinde ki batarya kullanımını sona erdireceği gibi, çok daha iyi bir görüş yeteneği kazandıracak.

Hastanın takacağı özel gözlükler sayesinde kızılötesi ışını göze yönlendirecek ve protein bu şekilde devreye girecek. Bu şekilde görme engelli kişiye görüş için gerekli bilgileri iletecek Bu biyonik göz, retinanın arkasına yerleştirilen parça bir solar panel gibi çalışıyor. Görme engelli kişinin takacağı kameralı gözlük ile kişinin önündeki görüntüyü kaydedecek ve retinadaki çipe yakın kızılötesi ışın gönderecek. 

Böylece, sinirlere aktarılan elektrik sinyali oluşacak. Bu yöntemin kullanılmasının nedeni, doğal ışığın protezi çalıştırmak için gereken enerjinin sadece binde birini veriyor olması. Araştırma ekibinde yer alan bilim insanları, “Fotovoltaik protezin ince ve kablosuz olması, protezin yerleştirildiği ameliyat sürecini çok daha kolaylaştıracak... Retina hastalıkları nedeniyle görme yeteneklerini kaybeden hastalar, yeni protez sayesinde yeterli görüş yeteneği kazanacaklar” açıklamasını yaptı. 

Biyonik göz henüz insanlar tarafından denenmedi, önce fareler üzerinde test edilecek. İskoçya’nın Strathclyde Üniversitesi’nden Dr. Keith Mathieson, “Yaşla bağlantılı maküler bozukluk tıp dünyasının önemli mücadelelerinden biri ve yaşlanan nüfus arttıkça daha sık rastlanıyor... Nakledilmesi kolay kablosuz protezler, verdiğimiz mücadelede önemli bir yer tutuyor. Biyonik gözün, yakın kızılötesi ışınlarla görüntü elde ediyor olması, cihazın görselliği işlemede önemli rol oynayan doğal göz hareketlerinden faydalanabileceğini gösteriyor” ifadesini kullandı.

Kısmi Kaynak : NTVMSNBC


Haber : Mikail Bayram (Denizli)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder