Kıvılcım'dan Alev'e...

11 Mayıs 2012 Cuma

MPS’İN İNSANSIZ ÜRETİMDEKİ YERİ YAZI DİZİSİ (2)






2-Test Station (Test İstasyonu)
  Test istasyonu ne yapar?       
Test istasyonu  parçaların çeşitli özelliklerini algılar. Bu bir optik sensör yardımıyla ve bir kapasitif sensör ile sağlanır. Böylece iş parçalarını ayırır. Bir sensör doğrusal bir silindir üzerinden önce çalışma alanın boş olup olmadığını izler. Bir analog sensör, iş parçasının yüksekliği ölçer. Sağlam ve arızalı parçaları ayıran istasyon, sağlam parçaları üst kızağa arızalı olanları da alt kızağa gönderir.
 Bu istasyonda bir adet basınç ölçer, bir adet asansör yani çift etkili silindir(piston), 2 adet kızak, sensör ayar konsolu, valf ve konektör vardır. Ek olarak ön panel ve PLC yer alır.



3- Handling Station(Taşıma İstasyonu)

Taşıma İstasyonu Ne yapar?
Bir optik sensör ile parçanın varlığı algılanır ve pnömatik bir tutucu ile parçalar alınır. Tutucu parçanın siyah ya da siyah farklı olduğunu algılar ve birbirinden ayırır. Bu ölçüte göre farklı kızaklara iletir. Eğer bu istasyon farklı istasyonlarla birleştirilirse başka bir istasyona aktarılabilir.
Handling station da yine bir basınç ölçer, bir taşıma kolu(bu çift etkili silindirle sağlanır), tutucu kolda bir adet tek etkili tutma kolu vardır(Kolun ucundaki el ise çift etkilidir) ,2 adet kızak,parçanın varlığı algılayan optik sensör, valf ve konektör den oluşur. Yine bir ön panel ve arkasında bir siemens S 7-300  PLC yer alır.



4- Final Sorting Station(Final Sıralama İstasyonu)

sorting istasyonu ne yapar?
Bu istasyon üç çeşit parçayı sıralar. Bir sensör ile parçanın siyah, kırmızı veya metal olup olmadığını algılar.
Örneğin; siyah ise 1. Kızağın, kırmızı ise 2. Kızağın, metal ise 3. Kızağa düşer.
Bu istasyonda ek olarak bir bant sistemi vardır.3 kızak ve kızakların kapakları vardır.



5-Robot Station ( Robot İstasyonu)


Robot istasyonu Ne Yapar?
Parçaların nakliyesi ve montajında kullanılır. Robotun tutucusu parçanın siyah yada olmadığını algılar. Burdaki robotun modeli RV-2SDB dir. Festo robotudur.
Buradaki sistem ise  robot kol, 2 adet magazin, 1 kızak,valf ve konektörden meydana gelmiştir. Ön panel yerine robot kontrol ünitesi yerleştirilmiştir.


Saygılarımla 

Fatma Çinay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder